Az E.T.R.T.O. méretjelölés. Szerencsére a különféle (és ráadásul nem is mindig következetesen alkalmazott) méretezések helyét fokozatosan átveszi az egységes, egyértelmű méretjelölés. A kerék- és gumiköpenygyártók jó ideje igyekeznek egységes, általánosan elfogadott méretjelölést kidolgozni.

Az E.T.R.T.O. (Európai Abroncs- és Keréktárcsagyártók Technikai Szövetsége) által ajánlott gumiméretezési eljárás lényege.

 

Az European Tyre and Rim Technical Organisation [Európai Abroncs- és Keréktárcsagyártók Technikai Szövetsége], az E.T.R.T.O. szabványa milliméterben adja meg a kerékpárok gumiköpenyének szélességét és a kerék átmérőjét. Ez azt jelenti, hogy a példának vett 28 x 1.5/8 x 1.3/8 köpeny az E.T.R.T.O. szabvány szerint a 37-622 jelölést kapja, vagyis 37 milliméter a köpeny szélessége és oldalmagassága felfújt állapotban, és 622 milliméter a kerék vájata, ahová "felül" a köpeny, ami szintén fontos az abroncs méretének meghatározásához.

Hüvelykben megadott, történelmi méretek
A kerékpárkészítés kezdetétől fogva a hüvelyk terjedt el, mint a kerékpárabroncsok elfogadott mértékegysége. A kerékpárgyártásban tehát például 24, 26, 27 és 28 hüvelykes abroncsokról és kerekekről beszélünk. Magát az abroncs méretét kettő vagy három szám jelzi, például 26 x 1.3/8, 26 x 2.1, vagy 27 x 1.1/4, ahol is a második tag az abroncs szélességét és oldalmagasságát jelzi. Az abroncs szélessége mindig ugyanakkora, mint a magassága! A legtöbb esetben a gyártók három számmal jelzik az abroncsméretet. A holland és az angolszász területeken a számsor utolsó tagja adja meg az abroncs szélességét és egyben a magasságát, például így: 28 x 1.5/8 x 1.3/8. A középső szám, az első taggal együtt, a kerékpár kerékméretet jelzi.

A német szabvány
Német nyelvterületen ugyanazt a méretezést alkalmazzák, mint az angolszász országokban, csak más sorrendben: az előző példában szereplő 28 x 1.5/8 x 1.3/8 méretű abroncs Németországban 28 x 1.3/8 x 1.5/8 jelzést kap. Itt a második tag jelöli a szélességet, míg az utolsó tag " az elsővel együtt " a kerékméretet. Gyakran azonban nehéz megállapítani, hogy az abroncson melyik méretezést tüntették fel, és ez bizony félreértésekhez vezethet.

A francia szabvány
A francia mérettáblázat milliméterben számol, nem hüvelykben, valamint két számot és egy betűt használ az abroncs méretének leírásához. Tehát az előző 28 x 1.5/8 x 1.3/8 méretű köpeny a francia rendszerben 700 x 35C jelzést kap. Az első szám a kerék külső átmérőjét jelöli milliméterben, a második pedig a szélességét. A C betű pedig, az első számmal együtt, a kerék átmérőjét jelzi.

A köpeny csakis akkor illik rá az abroncsra ha pontosan megegyezik a méretük. Ha szélesebb, vagy keskenyebb gumit szeretnénk a kerékpárunkra, mindig figyelni kell az abroncs szélességére.

 

Biciklon - kerékpár szaküzlet és szerviz  Szombathely Paragvári u. 54.Tel.:+36 94 320 579 Mobil: +36 20 411 67 86

  Körmend Rákóczi u. 29. Mobil: +36 20 580 23 19